tiistai 12. helmikuuta 2013

Lotraussuihkua ja tappajatautia

Mä inhoan käydä suihkussa. Sielä tulee kylmä. Muutama kaveri on ihmetellyt tätä, että "miten niin suihkussa tulee kylmä?". No kun mä en lotraa yhtään ylimääräistä. Kastelen naaman, suljen hanan, laitan naama-ainetta, avaan hanan, huuhtelen naaman, kastelen hiukset, suljen hanan, laitan shampoota hiuksiin, avaan hanan, huuhtelen hiukset,kastelen lopun kropan, suljen hanan, laitan hoitoainetta ja saippuaa, avaan hanan ja huuhtelen.

Eli siis käytän vettä niin vähän kuin mahdollista. Tämä ei kuitenkaan johdu mistään maailmantuskasta vaan tottumuksesta. Sekään ei johdu niinkään ekologisesta kasvatuksesta, vaan yksinkertaisesti mukavuustekijästä nimeltä lapsuudenkodin pieni lämminvesivaraaja. Viisihenkisessä perheessä se lämmin vesi ei vain yksinkertaisesti riittänyt kaikille, jos joku lotrasi vettä turhaan. Eikä kukaan halunnut joutua sen viimeisen hampaisiin jolta se lämmin vesi kesken suihkun katkesi.

Tänään olin kuitenkin pahis. Kävin aivan kunnon superlotraussuihkussa. Mulla on päällä joku supertappajaflunssa, joka estää hengitystä kulkemasta ja tuntuu hapolta keuhkoputkissa. Meillä on kaksi suihkua (ja se on äärettömän kätevää lasten kanssa), joten pistin toisesta hanasta tulemaan niin kuumaa vettä, kun vain hanasta tulee. Tämä vesi valui ämpäriin jonne olin pudottanut vähän eukalyptus-saunatuoksua ja vick-salvaa. Höyryhengityssuihku. Oli varmasti ehkä neljäs kerta IKINÄ, että kävin suihkussa sulkematta hanaa joka välissä.

Muutenkin olen huomannut itsessäni yllättävää tunnollisuutta ja hyvis-piirteitä. Huomasin katsovani koulussa kieroon kaveria joka pyysi viemään omatkin roskansa roskiin ja niiden seassa oli LASIPURKKI. Huomasin kysyväni "ai tämäkikö tonne?". No niin hyvin en kuitenkaan ollut, että olisin sitä likasta lasipurkkia omaan laukkuuni pistänyt, mutta vähän teki pahaa pistää sitä sinne sekajätteeseen. Samoin katoin vähän "mitä toi tekee"-ilmeellä toista tyyppiä joka teroitti kynänsä lattialle. Milloin musta tuli näin tällainen?

Sammuttelen (yleensä) turhia valoja ja kotona roskakaapista löytyy omat astiat biojätteelle, metallille, lasille ja paristoille. Siis sen sekajätteen lisäksi. Tunnen suurta tuskaa siitä, että ostelen vaatteita, jotka on todennäköisesti tehty jossain täysin epäinhimillisissä oloissa. Valitettavasti budjetti ja aika eivät vielä anna periksi sille, että ostaisi esim. kotimaista käsityötä enemmän.

Ja se ikuinen murheenkryyni... Ruoka. Kertokaa mulle miten ruoka voisi olla samaan aikaan kevyttä, terveellistä, monipuolista, ekologista, eettistä ja HALPAA???

2 kommenttia:

  1. Juurekset! Helppoa, hyvää, halpaa, kotimaista (myös ekologista, luomujuurekset ei maksa hirveitä ja ekologisempaa on ostaa kotimaista kuin maan ääristä raahattua). Samaten sipuli ja valkosipuli, kotimaisina. Ja peruna!

    Juureksista saa esim. hyviä juuresranskalaisia. Vähän öljyä ja mausteita (suolaa, pippuria, paprikamaustetta ja oreganoa) päälle ja uuniin. Om nom kuin hyvää! Kannattaa tutustua esim. palsternakkaan (mitä meillä väitettiin hamas lapsuudes valkoiseks perunaks et suostuttii syömään sitä) jos ei oo aiemmin tutustunu. Mukulaselleriki toimii ranuissa, samaten tarpeeks isoiks lohkoiks jätetty purjo. Punajuuri on kans hyvää ja halpaa, sille samat temput. Hyvää vaikka sinihomejuuston kanssa, hyvää myös ilman homeita jos ei semmotteest tykkää.

    Keittoruoat on hyviä ja suht etusia ja ekologisiakin, jos on aikaa/mahdollisuuksia/ei ketuta liikaa kuoria niitä rehuja. Ruokavalioon saa suht helposti vieraampiaki rehuja esim. silleen, et hankkii pakasteversioina vaikka parsakaalia tai ruusukaalia. Pistä yöks sulaan jääkaappiin (säästää sähköä), vähän juustoraastetta päälle ja pippuria, sit 225 celsiukseen siihen asti kunnes juusto alkaa saaha väriä.

    Mun eksä teki paljon sillein, et se osti päiväyksiä lähenteleviä leipiä ja jauhelihoja ja kananretaleita (-30%) ja pisti pakkaseen odottamaan käyttöä. Ite suosittelen silakkafileitä, eivät älyttömän hintaisia verrattuna muihin kalatuotteisiin eikä kerrytä raskasmetalleja kun harvakseen syö. Kierittää fileet ruisjauhoissa, suolassa ja pippurissa ja 225 asteeseen uuniin.

    En tiedä kuin paljon tässä oli tuttuja juttuja, mut jottai kuitenki.

    T. Syvis

    Ps. Porkkana- ja lanttulaatikot on helppoja ja huokeita ja niitä voi tehä ympäri vuoden.

    VastaaPoista
  2. Ja tuli vielä mieleen, et sipulista tulee tosi hyvää kun sen kiepasee uunin kautta. Päälle vähän öljyä ja mausteita ja sit uuniin 225 asteeseen, ulos kun ovat pehmeitä. Toimii punaisel ja keltasel sipulil.

    Kannattaa myös muistaa kotimainen kaali. Itse käytän kaalia eniten sillees, et leikon sitä ensiks paistinpannun kukkuspäilleen ja kun se on vähän laskenu, lisään puoli litraa vettä ja kasvisliemikuution (ehkä myös pari laakerinlehteä). Sit kun kaali on sopivan pehmeää mielestäs, lisää desi tai pari soijarouhetta (kato että vettä on vielä tarpeeks jäljellä). Jos lisäät jauhelihaa niin vesi ei oo ihan niin tarpeellinen juttu siellä pohjalla. Jotkut mun kaverit lisää mukaan riisiä keittymään. Hyvää, halpaa ja helppoa. Jos siis tykkää.

    -Taas Syvis

    VastaaPoista